Дискусията Х
Дискусията Х / снимка: Sofia Photo Agency
Дискусията Х
34897
Дискусията Х
  • Дискусията Х

ГЕРБ и „Атака" прокараха на първо четене новия изборен кодекс след близо три часа дебати по него. БСП, ДПС и Синята коалиция остро разкритикуваха проекта и не го подкрепиха, защото не водел до съществена промяна на изборните правила. Сините се обявиха срещу обезсмислянето на мажоритарния елемент с високите прагове за преференциално гласуване на парламентарен и евровот, назначаването на районните кметове и на тези в населени места с под 500 жители.

За ДПС основен проблем се оказа затвърждаването на принципа на уседналост, който бил противоконституционен, защото милион и половина българи, живеещи в чужбина, се лишавали от право на глас. ДПС и БСП се обявиха и срещу ограничението да се гласува само със знак Х. Управляващите защитиха тези текстове с аргумента, че с тях се ограничавали изборният туризъм и купуването на гласове.

„Всички много добре знаем, че хората имат различни стереотипи и навици тогава, когато отбелязват този вот. Някои са свикнали да отбелязват с един знак, други с друг. Това ограничение, което вие сега въвеждате, е сигурна гаранция, че утре, ако при наличие например на друг знак, например на чавка, ще има масово обявяване на тези бюлетини за недействителни", каза Четин Казак от ДПС.

„Какво толкова ви притеснява този знак Х? Какво представлява? Писали сме, че ще има указателни табели в секционната комисия. Вие казвате, че българските граждани са неграмотни и не знаят какво е знакът Х ли? Извинявайте, но това е обида към българските граждани" , заяви Искра Фидосова от ГЕРБ.

„Има много възрастни хора, които трудно могат точно Х да решат дали да бъде наклонен и как ще се чете от самата комисия. Има и неграмотни хора вече. Искам друго да запитам - аз участвам в избори още от Великото народно събрание и досега никога не ми е минавало на ум и от къде ги знаете тези работи, че някъде ги правят специално тази човка", отбеляза Александър Радославов от левицата.

„Демокрация ли е да въвеждате специални начини за преброяване на купените гласове с някакви измислени знаци. Това ли е права на човека? Това ли е равнопоставеност?", попита Стоян Иванов от Атака.

Янаки Стоилов от Коалиция за България определи дебатите в залата по изборния кодекс като "дискусията Х".