Дискусия за реформата в българския политически модел
Дискусия за реформата в българския политически модел / netinfo

По инициатива на президента Георги Първанов в НДК ще се проведе дискусия на тема „Реформата на българския политически модел”. Целта на форума, в който ще участват лидерите на парламентарни и извънпарламентарни партии, е да се стигне до конкретни предложения за промяна на изборното ни законодателство.

Българският държавен глава вече заяви, че ако партиите не стигнат до консенсус за промени в изборното ни законодателство до края на юли, той си запазва правото да свика референдум по този въпрос.

На 17 юни президентът Георги Първанов излезе с 10 конкретни предложения за реформа на българския политически модел. Сред по-важните от тях са въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната система, прекратяване на финансирането на партиите от юридически лица и въвеждане на активна регистрация на избирателите. Три дни по-късно той заяви, че очаква до края на юли да има принципно съгласие за промените в изборното ни законодателство, така че най-късно до ноември те да бъдат гласувани от парламента. В дискусията по реформата на българския политически модел, ще вземат участие и политолози, социолози и журналисти.

Сред участниците са премиерът Сергей Станишев, който е лидер на най-голямата парламентарно представена партия и столичният кмет Бойко Борисов, който е лидер на най-голямата партия извън НС. Очаква се най-разгорещени дебати да предизвика въвеждането на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система.

Според НДСВ, например, въвеждането на по-сериозен мажоритарен елемент ще доведе до възстановяване на двуполюсния модел. Скептични към мажоритарния избор са и от ДПС, тъй като при него зад кандидатите нямало ясна политическа сила и отговорността на избирания се размивала. Други въпроси, по които все още няма консенсус, са увеличението на размера на държавната субсидия за партиите и въвеждането на ограничения за участието им в избори при лоши резултати от предишни вотове.