Директорът на затворите подкрепя протеста на служителите си
Директорът на затворите подкрепя протеста на служителите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров подкрепя исканията на надзирателите в затворите. През седмицата служителите в затворите обявиха, че на 10 юни - неделя, ще излязат на протест. В „Седмицата” на Дарик Димитров припомни, че още с встъпването в длъжност на настоящия министър на правосъдието Диана Ковачева през 2011 г. са били водени разговори по исканията на служителите на затворите.

„Обсъдени бяха въпросите, за които ще протестират сега служителите. Проблемът е, че тези въпроси се отнасят до финансовия ресурс, който не беше предвиден за новия бюджет за 2012 г. Няма как да бъде компенсирана разликата, този дефицит от няколко милиона. Сигурен съм, че работят много добре с Министерството на финансите този проблем да бъде решен, но не се ангажирам с това да кажа кога ще се случи”, обясни Димитров.

Той потвърди, че заплатите са от 500 до 700 лева на работник в затворите. Димитров обаче се разграничи от информациите, че от 10 години не са индексирани социалните плащания на работниците в затворите. „Заповедта, която регламентира условията на труд не е коригирана четири години. Тя е още в сила. Основният им проблем е базовата основа, на която се изчисляват тези суми от 90 лева в Министерството на правосъдието, а в МВР е 140 лева. Предложен е нов вариант за подпис от министъра на заповед, но за това трябва сериозен финансов ресурс, който го нямаме в момента”, разясни Димитров.

„В корпусите на затворите условията са ненормални за работа. Уважавам това им искане”, каза Димитров относно оплакванията за лошите условия на труд в затворите. Той потвърди и дефицита на кадри. „Един надзирател отговаря за повече от 100 затворници. Ние нямаме възможност за повече персонал. Липсват и медицински кадри по отношение на психиатрите, тъй като психиатрите в затворите са голям кът. Като се има предвид, че има много, пенсионирани, напуснали надзиратели, действително е много сериозно положението”, заяви той.

„Виждал съм в европейските страни в надзорния състав там един надзирател се грижи за 15 до 50 души, не повече. По отношение на социалната дейност, обаче, ние ги превъзхождаме. Ние сме по-напред от тях по отношение на социалната дейност”, каза още Митко Димитров.