Директорът на болница „Лозенец” отрича детските трансплантации да са нелегитимни
Директорът на болница „Лозенец” отрича детските трансплантации да са нелегитимни / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Всички твърдения, изказани днес по време на пресконферинция, за нелегитимност на детските чернодробни трансплантации, не отговарят на истината. Това каза директорът на болница "Лозенец" доц. Любомир Спасов пред БТА.

„Гарантираме, че Университетска болница „Лозенец” отговаря на всички нормативни изисквания - като професионални и материални ресурси, за да осъществява тази сложна, високотехнологична медицинска дейност”, заяви д-р Спасов.

Лекари и пациенти настояват да бъде отнет лицензът за извършване на трансплантации на болница „Лозенец" и оставката на досегашния й директор доц. Спасов, тъй като според тях бившата Правителствена болница не отговаря на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации. От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) твърдят, че документите, издадени от Министерски съвет, разрешаващи на болницата да извършва процедури по трансплантация, са в нарушение на закона, за което те ще сезират прокуратурата.

От Министерство на здравеопазването пък съобщиха, че болницата има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи. То е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. От ведомството обясняват, че в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от изпълнителната агенция по трансплантации. От 2007 г. досега в правителствена болница са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са шест от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43%, информират от ведомството. От 3 февруари 2011 г. в болница Лозенец" не са извършвани детски чернодробни трансплантации, твърдят още от министерството.