Училищни директори настояват за облекчаване на правилата при карантиниране на болни от COVID-19 ученици. Сега те се поставят под задължителна изолация за 7 дни. А контактните съученици и преподаватели са за пет дни под карантина.

Синдикати алармират, че дори заради един болен ученик от COVID-19 цели класове трябва да са под карантина

Искането за промяна в Закона за здравето или за нов регламент за действие в подобни случаи, ако законовата промяна не може да се осъществи в бърз порядък, е изпратено преди дни до министерствата на здравеопазването и на образованието, предава БНР.

Според Съюза на работодателите от системата на народната просвета правилата от пандемията трябва да се променят.

"Специалистите ни увериха, че COVID-19 може да бъде в руслото на стандартните вирусни заболявания. Няма никаква здравна причина, която да налага карантиниране на цяла паралелка. Ние сме поставени в ситуация на нонсенс и налагане на мярка, която знаем, че не е добра, но не можем да не я наложим, защото трябва да спазим закона", коментира Величка Тасиджикова, секретар на УС на Съюза.

Училищните директори посочват проблемите, до които води непроменената нормативна уредба - родителите остават в дома си, за да гледат деца до 14-годишна възраст, училищата - при възможност - извършват дистанционно обучение, което е по-некачествено, а учителите преподават в хибридна среда.

COVID-19 у нас: Новите случаи са 328, починали са трима души

Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение, дори и при един болен ученик в контакт с класа, смятат от СРСНПБ.

Оттам твърдят, че ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции.