/ iStock/Getty Images
Директори на големите болници в столицата алармираха: Изнемогваме, нека си помогнем взаимно, спазвайте мерките! До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи през следващите седмици. Апела отправи шефът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов и колегата му начело на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

"Дифузното разпространение на COVID-19 е вече в над 18 области и това ще продължи. Всички ние сме ангажирани с този процес на борба с вируса. Тенденцията не е добра. В момента имаме над 2300 хоспитализирани. След 7-10 дни в болници се очаква да има над 4000 души, не по-малко от 250 ще бъдат в интензивни отделения", заяви проф. Балтов.

"Ние сме на работните си места, работим, без да спираме. Все по-трудно става нашето ежеднение. Спешните отделения изнемогват. От два дни има инициатива в държавните болници в страната, която е под наслов "Нека да си помогнем заедно". Апелът ни към всички е да помогнат и заедно да преборим инфекцията", посочи проф. Балтов и обясни именно заради това колко е важно да бъдем дисциплинирани.

"Носете маски, спазвайте мерките, бъдете по-дисциплинирани. Това е проблем, който ще се задълбочи, затова сме длъжни да направим най-доброто за себе си и семействата ни", призова още веднъж шефът на "Пирогов".


От днес в Пирогов се откриват още две отделенията за борбата с вируса - 30 легла ще има за медици, 30 легла ще има за останалите заразени хора. 

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов също призова за спазване на мерките и поясни, че болничното заведение не е изключение от обстановката в страната.

26 са заразените в Александровска болница, 10 души имат нужда от кислородна терапия, а 3 са интубирани, посочи проф. Богов. 

"Нека пазим себе си и близките си. Да носим маски и да спазваме дистанция", призова професорът. 

Лекарите от всички специалности могат да помагат в лечението на заразените и болните. Никоя медицинска специалност не бива да се подценява, заяви проф. Богов и допълни:

„В обучението на медиците студенти и следдипломната квалификация все още съществува докторската програма „Вътрешни болести“. Това са едни от най-компетентните специалисти. Тези, които са в общински, държавни и частни болести с тази специалност, абсолютно качествено биха могли да менежират пациенти с коронавирус“.