Димов: Тежките коли вън от пътя за морето
Димов: Тежките коли вън от пътя за морето / netinfo

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов предлага на Агенция “Пътища”, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Генерална дирекция “Полиция” оригинален начин за реорганизация на движението през летния период по пътя Пловдив – Бургас с цел “спасяване на няколко човешки живота и предотвратяване на осакатявания за десетки български граждани”.

Да се изведат тежкотоварните автомобили с тегло над 3.5 тона по обиколен маршрут, за да се освободи движението през летния период по маршрута Чирпан-Стара Загора-Сливен-Бургас, като така ще намали броят на катастрофите и на жертвите от тях. Десет пъти повече са убитите и ранените при катастрофи по “пътя убиец”, включващ маршрута от края на автомагистрала “Тракия” при Чирпан до петолъчката след Сливен в сравнение с пострадалите при катастрофи по магистрала “Тракия” в пловдивския участък.

Димов предлага два варианта за обиколен маршрут на тежкотоварните автомобили, който удължава с 50 километра пътят им.

Знам, че транспортните фирми ще похарчат повече пари за гориво и повече време за доставки, но това е нищо в сравнение с удобството на българите и сигурността на гражданите, казва Димов. Той призова медиите да организират фронт за спасяване на човешки животи и предотвратяване на десетки осакатявания, като не престават да питат институциите – полиция и Агенция “Пътища” защо не правят нищо, за да реорганизират движението. Полицията и Агенцията имат практика в отклоняването на тежкотоварни автомобили в отсечката Сливен-Айтос-Бургас, като камионите се извеждат от три години по друг маршрут, така че няма да е невъзможно, казва Димов. В предложението си той настоява да спрат всички ремонти и реконструкции по пътя Чирпан-Стара Загора-Сливен-Бургас през месеците юли и август.

В 20-дневен срок той чака отговор от полицията, министерството на регионалното развитие и Агенция “Пътища”. Ако не получи такъв прокуратурата може да им наложи глоби в размер до 200 лева.