Димитър Попов: Слабост на кабинета е експертното присъствие
Димитър Попов: Слабост на кабинета е експертното присъствие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Димитър Попов: Слабост на кабинета е експертното присъствие
47451
Димитър Попов: Слабост на кабинета е експертното присъствие
  • Димитър Попов: Слабост на кабинета е експертното присъствие

Слабост на правителството е експертното присъствие - на страната е нужен богат сбор от икономисти с опит. Мнението е на бившият български премиер Димитър Попов. В интервю за Дарик той подчерта, че голяма част от решенията на ГЕРБ са разумни, друг бил въпросът за темпото на тяхното осъществяване. Запитан ще бъде ли нужен на България експертен кабинет, ако се стигне до сериозни икономически трусове в резултат на кризата в Европа, премиерът, оглавил през 90-та година „правителството на националното съгласие", коментира, че едва ли ще се стигне до подобен вариант.

„Вярвам, че ние няма да преживеем непреодолими трусове. Може би още малко ще слизаме надолу, но това долу има различна стойност за всеки", отбеляза Димитър Попов.

„Пазя се от даването на рецепти за начина, по който трябва да се управлява държавата - много неща в личното поведение на министър-председателя заслужават внимание и уважение, други ми са струва, че са преиграни или проиграни или стойностите им не отговарят на необходимото", допълни бившият премиер.

По думите му „сега ни трябва богат сбор на икономисти с опит". Щем не щем, ние трябва да преминем прехода - това означава да стигнем до края, който гарантира спокойния живот и управление на държавата със стабилна икономика и разкрити пътища. Необходимо е бързо да бъдат възстановени сфери, които са били характерни за България - това е земеделието, преработката на земеделската продукция, посочи още Димитър Попов и добави, че много грешки са били допуснати и в образованието.

Според него известна част - една голяма част от решенията на правителството са разумни решения, друг е въпросът за темпото на осъществяването им. „За тези две години правителството осъществи голяма част от своята програма, но това е което можахме да дадем като реакция на бездействието или на лошото действие от предходните кабинети - това е отговорът", допълни Попов.

По думите му правителството действа. „То осъществява програма, която може да бъде оспорвана, но коя правителствена програма не е оспорвана, аз не познавам такова правителство. Слабост на правителството е, дебело подчертавам - експертно присъствие. Има личности, няма сработен кабинет", коментира още бившият министър-председател на България. Той определи новоизбрания президент Росен Плевнелиев като „будно момче, с хубав опит в строителството".

Според Димитър Попов изпълнението на мисията на президента Георги Първанов заслужава висока оценка. „Той е човек с мъдро мислене. Първанов подкрепя това правителство, макар то да е отговор на негова реплика, защото той е идеологът на Тройната коалиция, за която аз имам негативна оценка. Сега Първанов гледа към задния ред на конгреса на БСП, но апетитът му към предния ред е вън от съмнение", каза още той.

Втората част на интервюто с Димитър Попов можете да видите ТУК.

Първата част на разговора с бившия български премиер можете да видите ТУК