Димитър Митрев-Богровеца беше убит при престрелка с полицията
Димитър Митрев-Богровеца беше убит при престрелка с полицията / снимкa: БГНЕС, Sofia Photo Agency
Димитър Митрев-Богровеца беше убит при престрелка с полицията
24314
Димитър Митрев-Богровеца беше убит при престрелка с полицията
Цветан Цветанов
  • Димитър Митрев-Богровеца беше убит при престрелка с полицията
  • Цветан Цветанов

Мъж беше застрелян, а друг тежко ранен след престрелка между полицаи и известната банда на „Крокодилите" близо до Вакарел. Убит е Димитър Митрев - Богровеца, един от членовете на групата, занимаваща се от много време с магистрални грабежи. При координираната операция полицията успяла да освободи турски гражданин, който престъпниците обрали и завързали за дърво. Няма пострадали полицаи при стрелбата.

Малко след полунощ турският гражданин, който работел като гастарбайтер в Германия, се е движил по автомагистрала „Тракия" с луксозен джип „Ауди" Q5. Близо до Вакарел той е бил спрян за проверка от полицейски автомобил "Опел" със синя лампа. Вместо да проверят документите му обаче, трима мъже го заключили с белезници и го завързали за дървото.

На метри по-надолу полицейски патрул се е опитал да спре автомобила, в който са се движили тримата грабители. В този момент „Крокодилите" открили огън по полицаите, като на една от барикадите се завързала престрелка с автоматично оръжие между полицията и тримата бандити. При стрелбата е убит Богровеца. Друг от бандата на „Крокодилите" е ранен при престрелката, като въпреки това успява да се укрие.

Шефът на ОДП-София комисар Тодор Илиев: „Крокодилите" са емблематични фигури в извършването на този вид престъпления. Виждат полицейската кола, виждат, че се подава светлинен сигнал, не се съобразяват, започва стрелба, нашите служители отговарят на тази стрелба и единият от извършителите впоследствие е прострелян и умира. Другия го издирваме.

Престъпниците са били въоръжени с автомати „Калашников". Убитият Димитър Митрев е имал цял сак с муниции. Бил е облечен в полицейска униформа, на главата си е носел маска с надпис "Полиция", както и две  полицейски радиостанции.

МВР издирва десет души за съпричастие към грабежа на автомагистрала "Тракия", съобщи още Тодор Илиев. Той посочи, че те са криминално проявени лица, занимаващи се с подобна дейност.

Димитър МитревБогровеца беше убит при престрелка с полицията
netinfo

На мястото на инцидента бяха министър Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, прокурор Бойко Найденов. За Дарик министър Цветанов каза, че през последните месеци е предприета коренно различна организация по противодействие на магистралните грабежи. Според него почеркът на снощния грабеж се припокрива с действията при други подобни магистрални грабежи у нас. В момента турският гражданин се разпитва от съдия, добави прокурор Найденов.

Ето какво още каза вътрешният министър: 

В момента тачат оперативно-издирвателните действия и смятам, че в рамките на часове ще бъдат заловени съучастниците на това тежко престъпление.

Г-н министър, как полицията се е добрала до информацията за това, че има отвлечен турски гражданин и как се е стигнало до инцидента въобще?

По принцип ние контролирахме престъпната група и сме създали необходимата организация по магистралата при подобни действия да реагираме адекватно. Това, което даде резултат, е, че бяхме на правилното място в определеното време. В момента искаме да заловим цялата престъпна група. Най-доброто от тази развръзка на събитията е, че турският гражданин се чувства добре и няма пострадал полицай при тази стрелба, която беше изключително неприятна за служителите, които изпълняваха службите си задължения.

Поздравления на полицията за добре свършената работа, но това означава ли, че е имало човек  на полицията вътре в групата?

Към настоящия момент нямаме такава информация, но самият факт, че те боравят с полицейски радиостанции означава, че те имат информация за всичко, което би могло да бъде предприето като оперативно-издирвателни действия за задържането на тези престъпници.

А имате ли представа как те са се сдобили с тези полицейски радиостанции?

Това не е чак толкова сложно.

Това не е първият подобен удар на магистрала „Тракия". Членове на групата са Емил Милев - Кроки, брат му Евгени Милев - Гейзо и Калоян Бацов. Бандата извършва обири и извън пределите на България. Заради въоръжени грабежи над чужденци в страните от Европейския съюз бяха напечатани карти на България с черепи и кости. На тези материали пишеше: "Не пътувайте през България, ще ви оберат". Методът на „Крокодилите" е идентичен при всеки удар. Чакат нощем край отклонения за магистралата или черни пътища. Набелязват жертвите и ги спират с полицейски сини лампи, въоръжени са с автомати. Често ползват полицейски униформи или дрехи, които приличат на тях и имат надписи „Полиция". При нападение през юни 2004 г. правят опит да убият полицай, който участва в тайна операция по залавянето им. Последният удар на Бацов, Кроки и Гейзо е на 11 август 2004 г. След това те са арестувани. През декември 2008 г. Калоян Бацов е осъден на 12 години затвор.