Новият председател на ДБГ Димитър Делчев и досегашният Меглена Кунева
Новият председател на ДБГ Димитър Делчев и досегашният Меглена Кунева / ДБГ, пресцентър
Димитър Делчев е новият председател на ДБГ
94769
Димитър Делчев е новият председател на ДБГ
  • Димитър Делчев е новият председател на ДБГ
Димитър Делчев е новият лидер на "Движение България на гражданите". До избора на нов председател се стигна след оттеглянето на Меглена Кунева от поста. Пред делегатите на Четвъртото национално събрание на ДБГ тя посочи, че е нужда широка реформаторска алтернатива и призова за местните избори партията да търси партньорства с други формации. И тя, и новият лидер не си спестиха критиките към ГЕРБ.

Кой е Димитър Делчев?

Пред делегатите досегашният лидер на ДБГ Меглена Кунева призова партията да се готви за предсрочни парламентарни избори, защото ГЕРБ „са показали, че бягат от отговорност, подавайки оставки”. Тя допълни, че очаква политическа криза заради двойния стандарт. "Няма да престанем с действия, с много гласове, които да се влеят в един силен и общ глас, ние да спрем този упадък, който през корупцията влиза в държавата, да обърнем вълната в полза на гражданите", каза Кунева.

Станаха ясни имената на кандидатите, между които избират наследник на Кунева

Новоизбраният лидер на ДБГ Димитър Делчев също не спести критиките си към ГЕРБ. "Да, давам си сметка, че когато съм се сблъсквал с представители на ГЕРБ и за Изборния кодекс, и за други закони, това не се е чуло. Това е съвсем нормално. В крайна сметка ние бяхме в коалиция с ГЕРБ. Но да ви кажа, че към края започнахме да разбираме, че тази коалиция е само на хартия. ГЕРБ не подкрепиха нито едно важно наше предложение, което те не припознаха като свое. Те подкрепиха само тези предложения, които излизаха от тях. Да, бяха наши, но те ги бяха взели. Не се прави така. И това ни даде много важен урок", каза Делчев, припомняйки управляващата коалиция в периода 2014-2017 година.

Ръководството на ДБГ начело с Кунева подаде оставка в началото на април

Хищникът в джунглата види ли нещо да шава между дърветата - изяжда го, каза Делчев и така илюстрира урока, който по думите му щели да научат и Патриотите. Според новия председател на ДБГ настоящият кабинет няма да оцелее пълен мандат.

На практика на днешното събрание изборът беше лесен, тъй като на финала остана само един кандидат. Богдана Станоева, която се конкурираше с Димитър Делчев за поста, се отказа от надпреварата.