Дилов-син: Намериш ли керемида, чака те затвор с новия закон за културното наследство
Дилов-син: Намериш ли керемида, чака те затвор с новия закон за културното наследство / снимкa: Sofia Photo Agency
Законопроектът за културното наследство не стимулира българската археология, това мнение изрази депутатът от ОДС Любен Дилов – син. Той поиска да се отложи разглеждането на проектозакона в пленарната зала, което е предвидено за тази седмица, до приемането му от правната комисия. Въпреки подкрепата на ДПС, с гласовете „Въздържал се" на БСП искането му бе отхвърлено.

Любен Дилов – син беше категоричен, че този законопроект ще унищожи културно-историческото наследство на България: „Не искаме да носим отговорността да вкарваме в затвора една голяма част от българското население. Защото в чл. 140 се казва: Археологически обекти са всички движими и недвижими материални следи от човешка дейност от минали епохи. Това означава, че който оре, ако намери керемида, по силата на този закон, го грози до 6 години затвор, ако не спре веднага да оре и не изтича в най-близкия музей, не извика трима музейни работници, които да му кажат какво е това, което е намерил, да продължава ли да оре или не, защото иначе отива в затвора. Сетете се сами какво ще направи този човек. Ако е нещо ценно – в джоба, ако е нещо, което не го разбира – във варницата”.

В отговор председателят на правната комисия Янаки Стоилов от левицата каза, че текстовете, които се отнасят до Наказателния кодекс, ще бъдат разгледани: „Само тези, които се отнасят до промени в НК, защото по традиция ние не правим промени в Кодекса чрез други закони и тази специфично правна материя ще бъде обсъдена”.