Диков: Трябва да се реши проблемът със запълване на свободните щатове в СГП
Диков: Трябва да се реши проблемът със запълване на свободните щатове в СГП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Диков: Трябва да се реши проблемът със запълване на свободните щатове в СГП
64107
Диков: Трябва да се реши проблемът със запълване на свободните щатове в СГП
  • Диков: Трябва да се реши проблемът със запълване на свободните щатове в СГП

Попълване на свободните щатни бройки ще бъде една от целите на изпълняващия длъжността градски прокурор на София Евгени Диков. Той не смята да прави промени в организацията на работата на поверената му прокуратура. Диков беше командирован от Върховната касационна прокуратура и беше избран от Висшия съдебен съвет за временен шеф на градската прокуратура по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Висшият съдебен съвет одобри Диков за изпълняващ функциите градски прокурор на София в четвъртък. Така той сяда на мястото на Николай Кокинов, който подаде оставка след скандала с изнесените записи на разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. До този момент и. ф. градски прокурор беше заместникът на Кокинов Роман Василев.

Диков каза, че един от най-важните проблеми, които трябва да се решат е този с незаетите щатни бройки в прокуратурата. Незаетите щатове са доста, а работещите в СГП прокурори са претоварени и изнемогват, обърна внимание той. Незаетите бройки трябва да се запълнят, за да може да има някакъв резерв, който в спешни случаи да реагира адекватно. В момента например, ако някой прокурор заседне в асансьора, просто няма кой да го смени, аргументира се и.ф. софийски градски прокурор.

Диков каза, че в градската прокуратура напрежението е достатъчно и от нея не трябва да се очаква да бъде свръхпрокуратура - по работа и по натоварване. Предстои ВСС да обяви конкурс за постоянен ръководител на софийската градска прокуратура.

Във Върховния касационен съд е постъпило искане от партия "Другата България" за касиране на изборите, каза председателят на съда Лазар Груев. След изтичането на седем дневния срок за подаване на жалби за оспорване на законността на изборите, до 30 май ВКС ще вземе решение дали да поиска от Конституционния съд касиране на вота.