Дифтерия за първи път от 30 години в Европа
Дифтерия за първи път от 30 години в Европа / снимка: sxc.hu
Дифтерия за първи път от 30 години в Европа
80290
Дифтерия за първи път от 30 години в Европа
  • Дифтерия за първи път от 30 години в Европа

За първи път от 30 години в Европа е регистриран случай на заболял от дифтерия. 4-годишно момче в Испания е било диагностицирано със заболяването тази седмица. Поради липса на необходимото лекарство, преди ден е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Детето е било спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция.

За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който уточни, че животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия.

Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. За първи път от 3 десетилетия такъв случай е регистриран в Испания, заболяло е 4-годишно дете, информира д-р Ангел Кунчев: „Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ на имунизация. Става въпрос за случай, който е регистриран в последните 48 часа - дете, заболяло от дифтерия. Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Въпреки това са успели да намерят такъв от Франция с изтекъл срок на годност, въпреки това е приложен и детето е още живо, но в много тежко състояние".

Лекарите в Испания продължават да се борят за живота на малчугана, заради което са им нужни допълнителни количества от животоспасяващия серум: „Поискаха от всички страни. Ние също можем да им предложим, доколкото разбрах Русия им е предоставила антитоксичен серум".

Темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа „за" срещу едва 2 „против" не приеха предложение на „Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

По време на заседанието ресорният министър д-р Петър Москов обяви, че намаляване на цените на клиничните пътеки, за каквото се заговори с цел икономия на средства в Здравната каса, на този етап не било наложително.