Диана Ковачева
Диана Ковачева / БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до Националната агенция по приходите (НАП), за да защити правата на бивши работници на дружеството "Захар Био" АД , чиито ведомствени жилища са обявени за публична продан. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Гражданите са сезирали омбудсмана с молба за съдействие пред държавните органи да могат да купят жилищата, в които живеят под наем, които през годините са ремонтирали, стопанисвали и поддържали в добро състояние.

Казусът възниква след като за въпросното дружество "Захар Био" - захарна фабрика, е открито производство по несъстоятелност. За покриване на задълженията на фабриката НАП, която е един от кредиторите на дружеството, пуска за продажба шест жилища, извън определените за продан 104.


Затворнички в Сливен се жалват на омбудсмана


Омбудсманът апелира НАП за справедливо решение по случая, което да включва възможността най-напред работниците да могат да купят посочените жилища на достъпни за тях цени.

Ковачева обръща внимание и препоръчва още да се приложи облекчената процедура при продажба от синдика на жилища с наематели - работници и служители, предвидена в Търговския закон.

"Моля да ме информирате в разумен срок за становището си по случая, както и за предприетите действия в защита на гражданите. Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите, смятам, че казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон", завършва препоръката си омбудсманът.