Диабетноболни ще доплащат за инсулин от „Ново Нордиск
Диабетноболни ще доплащат за инсулин от „Ново Нордиск / cнимкa: sxc.hu
Диабетноболни ще доплащат за инсулин от „Ново Нордиск"
25939
Диабетноболни ще доплащат за инсулин от „Ново Нордиск"
  • Диабетноболни ще доплащат за инсулин от „Ново Нордиск"

Oколо 40 000 диабетици започват да доплащат по 4,80 лева на опаковка за трите вида инсулин на фармацевтичната компания „Ново Нордиск". Това съобщи зам.-директорът на НЗОК д-р Албена Златарева. Причината е, че фирмата е посочила по-висока цена от тази, която касата по закон може да заплати. До този момент разликата в цената се поемаше от фармацевтичната компания.

От средата на миналата година Министерство на здравеопазването, здравната каса и фармацевтичната компания преговарят за цената на инсулините. На няколко пъти пациентите заплащаха разликата от джоба си, защото фармацевтичната компания не пожела да свали цената. След преговори с бившия и сегашния здравен министър се сключваха споразумения разликата да се поеме от компанията, докато проблема не се разреши. Сега решението е окончателно и то е пациентите да доплащат разликата от 4,80 лева за опаковка. Тази сума е нищожно малка според зам.-директорът на НЗОК д-р Албена Златарева. „Стигнахме до извода, че тази разлика вече може да бъде поемана от пациентите. Тя е нищожно малка. Ние като институция не можем да носим никаква отговорност заради тази разлика в цената", обясни тя.

Според Златарева диабеците са най-облагодетелстваната група, защото касата харчи най-много пари за нея. „За 7% на здравноосигурените лица, за които касата плаща, ние даваме ¼ от парите за лекарства. Т.е.  тази група болни по стечение е най-облагодетелствана", каза тя.

Още от първия месец на тази година касата е надхвърлила със 7 млн. лева разходите си за лекарства, обясниха още от институцията. Не е ясно какво ще се случи в края на годината, ако този преразход продължи и средствата свършат. Бюджетът за лекарства на институцията за 2010 г. беше намален с 10 млн. лева.