Девойки се готвят за лидери в Корпуса на мира
Девойки се готвят за лидери в Корпуса на мира / netinfo

С благотворителна вечер в мотела "Света гора" завършва националният лагер "Момичетата управляват света", организиран за трета поредна година във Велико Търново по инициатива на Корпуса на мира на САЩ с подкрепата на ресурсния център "Отворена врата", съобщиха от центъра.

В продължение на една седмица 50 девойки на възраст от 14 до 18 години от цялата страна преминаха курс за обучение по дисциплини, свързани с развитието на лидерски качества, умения за работа в екип при вземане на решения и поставяне на цели за насърчаване на гражданската отговорност и толерантността.

В отделен панел от занятия девойките разшириха своите познания за трафика на жени, превенцията на ХИВ, човешките права и равнопоставеността на половете.

Директорът на Корпуса на мира на САЩ в България Карл Хамердорфер ще връчи свидетелства за придобитите знания на всички участнички в занятията по време на благотворителната вечер за набиране на средства за организиране на лагера през следващата година.

Образователната инициатива "Момичетата управляват света" е създадена през 1995 г. по идея на доброволец на Корпуса на мира на САЩ в Румъния. Чрез международните усилия на доброволци на Корпуса идеята се разпространява в редица източноевропейски страни, а през 2000 г. за първи път лагерът е организиран в България.

Велико Търново е домакин на летните лагери за подготовка на момичета-лидери от 2004 г. Със съдействието на ресурсния център "Отворена врата " при информационния офис на Съвета на Европа се осигуряват преподаватели и техническо оборудване за занятията и ателиетата, в които преминава обучението на девойките.