Дете с крайна степен на недохранване почина
Дете с крайна степен на недохранване почина / netinfo

Момиченце на 1,8 години с крайна степен на недохранване почина в Габровската болница. Детето е прието преди няколко дни с данни за мозъчен отток, двустранна пневмония и в терминално състояние. Въпреки всички спешни реанимационни действия момиченцето умира след около 12 часа. Това каза специално за Дарик радио началникът на детско отделение д-р Нели Савчева.

Детето е имало сериозно съпътстващо заболяване, но не това е причината за смъртта. Според лекарката за детето не са полагани необходимите грижи, а при постъпването в болница майката е представила лъжливи сведения.

Педиатър съм повече от 20 години, но за пръв път си позволявам да поставя диагноза маразъм-крайна степен на хипотрофия. Тялото на момиченцето беше направо изсушено, цялото бе в паразити, тежеше 6,5 кг., каза още д-р Савчева. Тя допълни, че детето е приемано неколкократно в отделението.

Два пъти медици са правили постъпки за настаняването му в социално заведение. От януари до юли то е било в Дом за медико-социални грижи, като за този период е надало с 3 кг. С почти толкова отслабва за времето от юли до смъртта си, когато е върнато обратно на родителите си.

От социалната служба информираха, че са запознати със случая и след подаден сигнал от д-р Савчева детето е настанено в началото на годината в Дома. Издадени са предписания на семейството, което е социално слабо. По-късно след изпълнение на препоръките и съгласно политиката за реинтеграция, момиченцето е върнато по желание на майката. След получаване на епикризата ще бъде подаден сигнал за случая в прокуратурата, увериха от дирекция "Социално подпомагане".