Дете почина след грешна лекарска диагноза
Дете почина след грешна лекарска диагноза / снимка: DarikNews.bg

Дете от Кърджали е починало след поставена грешна лекарска диагноза, алармира опечалената му майка Севим Касим. Личният лекар на Юсуф д-р Евгения Иванова преценила, че детето е със зачервено гърло и изписала съответните лекарства. 6 дни след фаталната диагноза детето починало от перитонит в пловдивска болница, след като му били направени две операции.

Историята започнала на 12 август, когато на ненавършилия 4 години Юсуф му станало лошо. Повръщал и го боляло коремчето. Майка му го водила при д-р Иванова, която след като го прегледала и разпитала, поставила диагноза - вирусно заболяване. В следващите дни състоянието на детето се влошило. За първи път родителите на Юсуф чули от фелдшер от Момчилград, че не става дума за зачервено гърло, а за спукан апендисит. След като минали през бърза помощ в Кърджали и съответните прегледи на ехограф, лаборатория и хирург, решението на лекарите било детето да бъде оперирано в пловдивска болница. Въпреки усилията на лекарите детето починало на 18 август.

Севим Касим е подала жалби срещу джипито и Спешната помощ в Кърджали в РЗОК и в районната прокуратура. Тя търси възмездие за починалия си син и иска да бъдат отнети лекарските права на д-р Евгения Иванова, за да не се стигне до подобни случаи и с други деца.

Според д-р Евгения Иванова първоначалната диагноза, която е поставила, е правилна. Никой не й бил казал, че детето го боли коремчето. Ако знаех това, симптоматиката на заболяването щеше да бъде различна, както и диагнозата, казва д-р Иванова.

В Районната здравна каса в Кърджали върви проверка по случая.

"Проверката не е приключила, след като това стане, ще бъдат предприети необходимите мерки. Проверяваме условията, реда, обема на оказаната медицинска помощ, но по отношение на спазването на медицинските стандарти, компетентната институция е Изпълнителната агенция "Медицински одит". Като хипотеза е възможно да се стигне до налагане на имуществени санкции и глоби", каза директорът на касата в Кърджали Соня Ангелова.