Десницата се превърна в мравуняк
Десницата се превърна в мравуняк / netinfo

Без представители на ГЕРБ, Европейски демократичен път и Новото време премина втората партньорска среща на дясноцентристки политически сили, инициирана от Валентин Василев от СДС. Идеята е да се изработи нов дясноцентристки проект за управление на страната. Представители на над 15 десни формации се споразумяха за създаване на гражданско движение за промяна на политическото статукво у нас.

В началото на срещата Валентин Василев каза, че на България е необходим нов дясноцентристки проект, защото дясното пространство е прекалено разбито и не може да спечели избори, за да управлява страната ни.

„Това, което става с проекта ГЕРБ е добро, има потенциал, но не е достатъчен, за да се противопостави на тройната коалиция”, посочи Василев.

Лидерът на съюз „Радикали” Евгений Бакърджиев заяви, че старата десница на прехода е направила реформите, дала е своя принос и е изживяла времето си и в момента от нея е останал един мравуняк от партии, движения, личности и мераци. Този мравуняк на този етап не ни е необходим”, категоричен беше той.

Според Бакърджиев местните избори трябва да бъдат генерална подготовка на десницата за следващия парламентарен вот. По думите му, ако дотогава дясното политическо пространство продължат боричканията, това ще бъде краят на българската десница.

Най-резервиран към проекта ГЕРБ беше Емил Темелков от народняшката партия. Според него не трябва да се легитимират партии-ментета, които може да привлекат симпатизанти с твърдения, че са дясноцентристки, а всъщност да отведат тези хора при БСП.

Според заместник-председателя на СДС Иван Колчаков всеки, който гласува на изборите за Европейски парламент за листа, която няма да събере повече от 5.56 процента от общия брой подадени гласове, всъщност гласува за БСП.

Колчаков посочи, че докато се кълват помежду си, десните са оставили основните си опоненти – социалистите. Той изрази желание СДС да е в основата на новия десен проект.

„Най-много, което можем да имаме претенции от СДС, е все пак някой да носи маята. Ясно е, че хляб само с мая не става, но някой трябва да я носи”, добави той.