Десислава Атанасова иска НЗОК да договаря отстъпки за всички лекарства
Десислава Атанасова иска НЗОК да договаря отстъпки за всички лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Десислава Атанасова иска НЗОК да договаря отстъпки за всички лекарства
51911
Десислава Атанасова иска НЗОК да договаря отстъпки за всички лекарства
  • Десислава Атанасова иска НЗОК да договаря отстъпки за всички лекарства

До месец се очаква да бъдат променени наредбите, които да позволят на Здравната каса да договаря отстъпки в цените на всички лекарства, а не само за тези, които институцията плаща 100%. Това стана ясно след среща на здравния министър Десислава Атанасова с представители на фармацевтичната индустрия. Те се обединиха и около идеята към комисията по цени и реимбурсиране да се създаде административна част за регулация на цените подобно на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ако се създаде нов орган за контролиране на цените, от фармацевтичния бранш са настояли да се запази комисията по прозрачност, където да могат да постъпват всички жалби, а не този орган да е последна инстанция, обясни министър Десислава Атанасова. Участниците в срещата се договориха здравната каса вече да може да договаря отстъпки и за генеричните лекарства, които плаща частично.

В момента касата договаря отстъпки за 188 от 1570 медикамента. Чрез този механизъм през миналите два месеца са направени икономии от 4,5 млн. лева.

Сред дългосрочните мерки за по-добра регулация на лекарствения пазар са предвидени промени в надценките за търговците на едро на лекарства и аптеките. Освен това генеричните лекарства ще трябва да струват определен процент от цената на оригиналните, а цените им ще се сравняват с по-голям брой държави, а не само със сегашните осем.

Въпросът за намаляване на ДДС на лекарствата не е актуален в момента, уточни още здравният министър.