Депутатът Иван Сотиров се кандидатира за лидер на СДС
Депутатът Иван Сотиров се кандидатира за лидер на СДС / cнимкa: Sofia Photo Agency
Кандидатирам се, за да върна доверието в СДС и да го консолидирам. Това заяви депутатът Иван Сотиров при обявяването на кандидатурата си за лидер на СДС, съобщава БГНЕС. Според Иван Сотиров СДС може да бъде носител на необходимата енергия за радикална обществена промяна.

„Достойният начин за кандидатиране е да се представиш сам, а не да чакаш някой да те издигне”, мотивора се Сотиров. „Според мен до февруари-март месец трябва да има яснота дали ще има коалиция в дясно. Ако това не се случи, е по-добре всяка политическа партия да се яви самостоятелно, защото тези коалиции, които се правят аварийно в последния момент, за да оцелеят лидерите на партиите, постигат обратен, а не положителен ефект“, заяви той.

„Ние можем да преговаряме само с партии, които споделят нашите политически ценности. Не можем да участваме в разговори с тези, които са отговорни за това управление на държавата, които са участвали в това управление, партии, които са се коалирали с комунистическата партия, както и с бизнес партии“.

На въпрос за възможните коалиционни съюзници на СДС, Сотиров подчерта, че към настоящия момент партията е заявила в ЕНП самостоятелно участие в парламентарните избори, но е отворена за преговори.

Той е първата, и до момента единствена, официална кандидатура за лидер на СДС. Първият тур на изборите е насрочен за 14 декември. Ако никой от кандидатите не събере над 50% от гласовете е предвиден втори тур на 21 декември.