/ БГНЕС
Депутатите да обсъдят два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Единият законопроект е внесен от народни представители от ДПС, които предлагат да се премахнат всички възможности за заобикаляне на процедурите за възлагане на обществени поръчки. Премахват се възможностите за сключване на рамкови споразумения за възлагане, както и „ин хаус“ процедурите.

Другият законопроект е на депутати от "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" и с него се цели създаването на правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, договори за инженеринг, както и преодоляване на инфлационния риск, чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на сключените договори по реда на Закона за обществените поръчки.

Измененията в ЗОП са седма точка в проектопрограмата на парламента. Преди това в нея е второто четене на изменения в Закона за генно модифицираните организми, с които се променят и два други закона - за защитените територии и за лова и дивеча. Предвижда се депутатите да обсъдят и удължаване с един месец на срока на действие на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

В проектопрограмата е също първото четене на изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи и в Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки. Предвидени са още промени в постоянни парламентарни комисии и ратификации на международни документи, по които България е страна. 

В проекта на дневен ред е и първото четене на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и продължението на дискусията на първо четене по законопроекта за българския език, внесен от "Възраждане".
БТА