Депутатите ще изслушат Орешарски за ситуацията в Сирия
Депутатите ще изслушат Орешарски за ситуацията в Сирия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутатите удължиха работното време на първото си заседание след лятната ваканция. Днес за пръв път ще има след 12:30 парламентарен блиц контрол на министрите. След това депутатите ще изслушат премиера Пламен Орешарски по темата с кризата в Сирия по предложение на ГЕРБ.

От БСП пък „върнаха" жеста и предложиха и президентът Росен Плевнелиев да присъства в пленарна зала.

В 12.30 часа е предвидено да започне първият блиц контрол към премиера Пламен Орешарски и заместниците му. Според текстове, приети в парламентарния правилник, в последния до един час и половина от заседанието всяка първа сряда на месеца министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси от депутатите, които се отнасят до общата политика на правителството. Право на по два актуални устни въпроса има всяка една парламентарна група, а народни представители, нечленуващи в парламентарна група, имат право общо на два въпроса, посочва БТА.

Премиерът и заместниците му, към които е отправен въпрос, отговарят веднага след задаването му. Ако премиерът или заместниците му отсъстват, председателят на Народното събрание, съгласувано с тях, трябва да определи заседанието, на което ще отговарят на депутатските питания.

Редът за задаване на актуални устни въпроси се определя съобразно числеността на парламентарните групи, като последен е народен представител, нечленуващ в парламентарна група. Задаването на вторите въпроси е по същия ред, след като се приключи процедурата по зададените първи въпроси.