Депутатите ще гласуват четвъртата поправка в Конституцията
Депутатите ще гласуват четвъртата поправка в Конституцията / netinfo

На извънредно заседание следобед депутатите ще гласуват на първо четене четвъртата поправка в Конституцията. Очаква се тя да бъде приета с голямо мнозинство, защото единствено от Атака се обявиха срещу измененията в основния закон.

Четвъртите промени в Конституцията ще бъдат гласувани на първо четене 8 дни предсрочно, тъй като на определената дата 29 ноември Джефри Ван Орден трябва да представи пред Европарламента доклада си за България и там ще присъстват и българските евронаблюдатели.

Четвъртата поправка предвижда финансова децентрализация на общините, които сами ще определят местните данъци и такси, отпадането на задължителната военна служба и професионализация на армията, и промени в съдебната власт – отпадане на имунитета на магистратите и създаване на независим инспекторат към Висшия съдебен съвет с отделен бюджет.

Всички парламентарно представени политически сили, без Атака ще подкрепят на първо четене четвъртата поправка. Дясната опозиция ще настоява за корекции преди второто четене относно мястото на инспектората.

Изменения в основния закон се приемат с мнозинство от ¾ от всички народни представители. Левицата, НДСВ и ДПС, които са вносители на проекта, имат 169 гласа, а подкрепата на ДСБ, ОДС и БНС им гарантира необходимите минимум 180 гласа, за да мине поправката.