Депутатите решават за забавачката за 4-годишните
Депутатите решават за забавачката за 4-годишните / Sofia Photo Agency, архив

Депутатите трябва да решат дали 4-годишните деца задължително да ходят на забавачка. Това коментира в кулоарите на парламента образователният министър Сергей Игнатов.

Той допълни, че проектозаконът за предучилищно и училищно образование вече е в парламента и той трябва да реши как да постъпи.

„Аз нямам процедура, по която да отстъпя, тъй като Министерството е вносител на проектозакона. Проектозаконът ще влезе в зала вероятно през януари и там на второ четене ще бъде обсъждан член по член. Ако депутатите решат, в зависимост от това, което решат, ние това приемаме", добави министър Игнатов.

По думите му 4-годишните деца задължително да ходят на забавачка е европейско решение: „Вече не помня, 2009 или 2010 година, мисля, че в Копенхаген е срещата на министрите на образованието, където е поставен този въпрос. В момента Европа вече се насочва към тригодишните и в повечето страни това вече е факт. Има основания „за" и против. Основното основание „за" е, че децата, които са били в детска градина, показват 50 точки по-добро представяне при проверката в четвърти клас. От нас като общество зависи - от парламента и от всички, дали нашите деца, като излязат от образователната система, ще бъдат с 50 точки по-назад от своите връстници в Европа. В крайна сметка голяма част от причините да сме лошо платени и да изоставаме в своето развитие се дължат и на това, че нашето образование не е в синхрон с историческата действителност в момента".