/ /iStock
Народното събрание ще обсъди на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

Промените са свързани с изплащането на великденски добавки за пенсионерите с пенсии под линията на бедност. Вносител на законопроекта е Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев от ДПС.

В сряда на заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите одобриха предложение, направено между двете четения на законопроекта, великденски добавки в размер на 100 лв. На първо четене в пленарна зала депутатите гласуваха размерът на добавките да е 75 лв.

Очаква се след гласуването на измененията и обнародването им в Държавен вестник, Националният осигурителен институт (НОИ) да изплати великденски добавки на 534 хиляди пенсионери с пенсии под 526 лв., каквато е линията на бедност в страната.

Вчера заседанието на парламента приключи за около час и половина, въпреки добавените три допълнителни точки към програмата. От нея отпадна изслушването на служебния министър на финансите, предвидено като точка втора от дневния ред за пленарното заседание в петък. Депутатите решиха да отложат изслушването на служебния заместник-министър председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за следващата сряда – 17 април.

Програмата за работа тази седмица не предвижда редовен парламентарен контрол. На извънредно заседание на парламента във вторник служебният кабинет, назначен от президента, положи клетва пред Народното събрание. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Десислава Антова/БТА