Депутатите решават дали да свалят имунитета на Борислав Ноев
Депутатите решават дали да свалят имунитета на Борислав Ноев / netinfo
Очаква се парламентът да се произнесе по искането на главния прокурор за сваляне на депутатския имунитет на Борислав Ноев от „Атака”. Депутатите ще гласуват на първо четене проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Главният прокурор Борис Велчев поиска Народното събрание да даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Борислав Ноев заради инцидент на магистрала „Хемус” през пролетта, когато народният представител беше заловен да шофира в нетрезво състояние. Временната комисия, която трябваше да провери дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление, излезе с решение „за” свалянето на имунитета на Ноев.

Минималната работна заплата през 2008 г. да се увеличи от 180 лева на 220 лева предвижда законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

Предлага се обезщетението при безработица да бъде в границите от 90 лева до 190 лева. Обезщетението за отглеждане на малко дете ще се увеличи от 180 лева на 190 лева.

Предвижда се съотношението между работодателската и личната вноска да стане 60 към 40. Осигурителните вноски по отделните осигурителни рискове ще останат в размерите от 1 октомври 2007 г., като вноската за допълнително задължително осигуряване е запазена на 5 на сто.

Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси и питания ще отговарят вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, вътрешният министър Румен Петков, финансовият Пламен Орешарски, правосъдният Миглена Тачева, военният Веселин Близнаков.

МВР-шефът ще отговаря на въпрос на Мартин Димитров от ОДС за неоснователните според депутата искания от пътни полицаи за задължително ползване на зимни гуми.