/ БГНЕС
Парламентът прие оставката на председателката на ЦИК Стефка Стоева.

Тя подаде оставка на 27 август 2020 г. като посочи лични причини като мотив.

Преди дни Стоева възрази срещу предложението на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс, според които организацията на машинното гласуване се прехвърля на ЦИК.

По време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи Заместник-председател на ЦИК от управляващата коалиция трябва да поеме ръководството на комисията, за да е ясна отговорността на управляващите.

"Ще подкрепим предложения проект за решение, но има и един друг важен въпрос, а именно до избирането на новия председател на ЦИК какво се случва и кой е председателя? Според нас от ДПС заместващ председателя на ЦИК трябва да е заместинк-председател от управляващата коалиция, за да е ясна отговорността на управляващите за честни, свободни и демократични избори, независимо кога са те", посочи той.

Социалистът Крум Зарков пък посочи, че оставката на Стефка Стоева може да бъде интерпретирано като акт на достойноство. Той също посочи, че много бързо трябва да започне процедурата по избор на нов председател на ЦИК.

Стоева оглави ЦИК след като бе избрана на 20 март 2020 г. от Народното събрание. Тя бе предложение на ГЕРБ за ръководство на Комисията.