Парламентът прие на първо четене предложението на управляващите за избиране на прокурор, който да надзирава работата на обвинител номер едно. Промяната беше приета със 100 гласа „за”, 46 „против” и 10 „въздържал се”, предаде NOVA.

„Ние смятаме категорично, че трябва да бъде създадена една такава фигура. Ще направим необходимото да бъдат приети тези промени защото ще отговорим както на обществените очаквания така и на тези на Европа”, заяви от парламентарната трибуна Красимир Ципов от  ГЕРБ.

От своя страна Филип Попов от БСП заяви: „Свидетели сме на поредната каша на управляващите. Те го превърнаха в религиозен ритуал. Как може главният прокурор да влияе на прокурорите като ги наказва? Това е в компетентността на Висшия съдебен съвет”.

„Не знам как си представяте съществуването на тези две фигури. На главния прокурор и неговия вариант … Ще се гледат в очите и ще се чудят кой първи да посегне към Наказателния кодекс?” попита колегите си в пленарна зала Крум Зарков, БСП.

Идеята е прокурорът, който ще е надзорник на обвинител номер едно у нас, да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, а мандатът му да е 7 години.

Номинации обаче могат да се правят само от Прокурорската колегия. Предложението вече беше прието в Правната комисия, въпреки че от Прокуратурата се обявиха против тази идея. Позицията на Държавното обвинение е, че такава фигура не е необходима, тъй като и сега главният прокурор може да бъде разследван. Против беше и опозицията в лицето на БСП.
 
NOVA