Депутатите приеха без дебат парите за здраве за догодина
Депутатите приеха без дебат парите за здраве за догодина / БГНЕС, архив

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каса без дебат. Според разчетите предвидените средства за Касата през 2017-та ще са повече в сравнение с настоящата година с близо 248 млн. лв. Размерът на приходите и разходите на Касата е  близо 3,5 милиарда лева.

Приемането на бюджета на НЗОК за догодина гарантира, че до дефицит няма да се стигне

За първична извънболнична медицинска помощ са заложени 200 млн. лв., или с 20 млн. лв. повече от 2016 г.; за специализирана извънболнична медицинска помощ - 211,4 млн. лв., или с 9,9 млн. лв. повече; за дентална помощ - 147 млн. лв., или с 24 млн. лв. повече; за медико-диагностична дейност - 77,5 млн. лв., или със 7,1 млн. лв. повече в сравнение с настоящата година.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са предвидени 798,6 млн. лв., или с 47,7 млн. лв. повече от 2016 г.

Средствата за болнична медицинска помощ са 1 457 528 900 лв., или със 114,2 млн. лв. повече от 2016 г. За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са заложени близо 341.4 млн. лв., или с 24,8 млн. лв. повече от настоящата година.

Бяха направени две предложения от депутата от АБВ Георги Кючуков за отпадане на лимитите за болничната помощ и при определяне на промени в разходните пера от надзорния съвет на Касата да става със съгласието на партньорите, защото има промени в рамовия договор. И двете предложения не бяха приети.

Депутатите дебатират по бюджета за ДОО, който вчера не беше приет в бюджетна комисия.