Депутатите прекратиха мандата на шефа на Здравната каса
Депутатите прекратиха мандата на шефа на Здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът прекрати предсрочно мандата на Нели Нешева като управител на НЗОК след близо 2 часа дискусия по темата. Опозицията донякъде защити Нешева, която миналата седмица подаде оставка заради създалото се напрежение около бонусите, които е взела в размер на близо 13 000 лева с аргумента, че отговорност за цените на лекарствата носи и здравният министър Стефан Константинов, който трябвало занапред да се движи с оставка в джоба. Управляващите отново оцениха професионализма й, но припомниха, че заради обществените настроения са принудени да приемат оставката й. Едва 127 избраници участваха в гласуването на проекторешението. 116 депутати го подкрепиха, трима бяха против, осем се въздържаха.

Някои от народните представители на ГЕРБ не бяха в залата при гласуването.

В залата независимият депутат Тодор Великов попита: „Защо в момента ние ще освободим този професионалист от този пост? Защото е получила бонус. Уважаеми колеги, с вашето гласуване и с оставката, която вие ще приемете, вие казвате на всички, които оттук нататък ще бъдат управленци в нашата държава: Не вземайте бонуси! Вземайте комисионни!".

Председателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев: „Ако в митницата няма стимули за залавяне на наркотични вещества, това е в целия свят, не само в България, дали ще бъдат под формата на допълнително заплащане, премии или бонуси, тогава как ще накарате митническите служители да работят и да ходят, да търсят, да ровят на хората по багажите, да влизат в конфликти? Нали иначе се получава уравниловка. Аз разбирам БСП, защото уравняването е тактиката и теорията на болшевизма - да няма награди, всички да получават равно. За това, че носи отговорност за 3 млрд., няма значение. Ти имаш 2000 лева заплата, справяй се някак си и търпи на изкушенията".

Мая Манолова от левицата попита: „Не е ли вашата политическа сила тази, която обяви, че в условията на криза трябва да бъдат замразени доходите на българските граждани? Че в условията на криза няма как да се увеличават пенсии, няма как да се пипат заплатите? Не е ли върховно лицемерие тогава, когато обикновените граждани са поставени на ръба на мизерията, върхушката на ГЕРБ да си разпределя бонуси в такива размери? Нека хората да преценят кой е популист".