/ БГНЕС
Управляващите го обвиниха, че търси политически пиар в кризата
Парламентът подкрепи ветото на държавния глава Румен Радев върху част от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 14 депутати гласуваха "за" закона, 118 бяха "против", 56 се въздържаха.

В неделя президентът наложи вето върху пределните цени на стоките и върху разпоредбата, която предвижда наказание за предаване на невярна информация за разпространяването на заразна болест. Така Радев върна на депутатите отново тези текстове в закона и се стигна до извънредното пленарно заседание в понеделник.

Още същия ден премиерът Бойко Борисов му отвърна, че това е нож в гърба, но обеща, че точно тези текстове ще бъдат премахнати от ГЕРБ, защото поначало са били предложения на БСП, приети само за да има политически консенсус.

В крайна сметка, при повторното гласуване очаквано депутатите подкрепиха ветото на президента и не приеха частта от закона, който третира фалшивите новини и ограничаването на спекулата.  

Единодушно правната комисия подкрепи ветото на президента върху извънредните мерки

Въпреки че почти всички депутати декларираха, че ще подкрепят ветото на президента, това не им попречи да се впуснат в бурни спорове и да се стигне до напрежение в пленарната зала по време на разискванията.

Кулминацията дойде с изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който заговори за комунизма и обвини червените, че винаги тяхната партия в моменти на криза се е държала безотговорно.

Реакцията на БСП не закъсня, социалисти наскачаха от местата си, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева опита да успокои страстите в залата. За да тушира напрежението, Караянчева наложи наказание забележка на Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

Извънредно заседание на парламента заради ветото на президента

"Мога и да се самонакажа, но първо трябва да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече мнозинството убийци", каза Гърневски, припомняйки изказване на Корнелия Нинова в миналото.

"Когато от тази трибуна говорят комунистическите трубадури, хората, които са продавали таланта си на идеи, които толкова много мразят, трябва да дезинфекцираме трибуната след това", не му остана длъжен соцдепутатът Александър Симов.

Още в началото на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова ветото на президента да бъде подкрепено, но и тя, като Борисов, припомни, че един от върнатите текстове - за спекулата, е именно на БСП. Дариткова посочи още, че формулировка за "невярна информация" има и сега в Наказателния кодекс, така че се явява излишна.

Дариткова отчете още, че именно президентът е начертал демаркационните линии и разделението.

"Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък", посочи тя.

Борисов към Радев: Защо си играем със страховете на хората за политически PR (ВИДЕО)

От НФСБ също заявиха, че ще подкрепят ветото, "макар и с отвращение".

"Това е поредният непохватен опит за политически пиар - част от поредицата неумели стъпки президентът да преодолее политическата изолация, в която сам се постави. А тази изолация е по-голяма и от тази, която Щабът наложи на гражданите", коментира Борис Ячев.

От ВМРО пък призоваха ветото да не бъде подкрепено. Александър Сиди обяви, че няма как да подкрепят отпадането на наказанията за разпространението на фалшиви новини, защото такива в последно време имало много. Той също заподозря, че с поредното си вето държавният глава опитва да намери своето място в кризата.

Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение


Лидерката на социалистите Корнелия Нинова обяви, че червените ще подкрепят ветото на президента, но ще внесат нови прецизирани текстове по отношение на спекулата. Тя обвини управляващите, че ги критикуват за направеното предложение за спекулата, а в същото време те не са предложили по-добър вариант. 

"10 дни поставяме въпроса, 10 дни говорим да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. Маските от 10 ст. станаха десетки левове. 1 кг дезинфектант се предлага за 900 лв. Цените на дребно се повишиха с 15-20%", изброи Нинова.

"Дайте формула как да се справи семейство, излязло в неплатен отпуск, при положение, че не замразявате сметките, ипотеките и цените се покачват", настоя лидерката на левицата.