Втори пореден ден депутатите отново не стигнаха до консенсус и не избраха председател на 48-ото Народно събрание. След серия от дискусии, дебати, опит за лидерска среща, председателски съвет, обсъждания вътре и извън залата, както и няколко гласувания, около 17:00 ч. народните избранници стартираха финален опит за избор на "пръв сред равни". Този път предложенията бяха три - от ДПС излязоха отново с Йордан Цонев, От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, БСП - Кристиан Вигенин. В хода на номинациите Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС си направи самоотвод. При стартиралото поредно гласуване отново нямаше фаворит. На балотаж отидоха Цонев и Вигенин с най-много гласове, но и там нямаше резултат. 

Председателстващият парламента Вежди Рашидов закри заседанието, като пожела следващото утро да е още по-мъдро. "Нямаме избран. Много се изморихте всички. След първата нощ имахте една хубава крачка към демокрация, хубаво е да се наспим, явно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10:00 ч. на заседание", заяви Рашидов и разпусна парламента до утре.



През деня се състоя председателски съвет, на който политическите сили не стигнаха до консенсус. 

Провали се и лидерската среща, на която ПП покани председателите на политическите партии.

Редуваха се неуспешни гласувания, обсъждания и дълги почивки. 

Народно събрание
Георги Димитров

От ГЕРБ-СДС предложиха за председател на 48-ото Народно събрание да бъде избран най-възрастният народен представител, в случая Вежди Рашидов, който ще се подпомага в работата си от заместник-председатели от всички парламентарни групи. Вариантът представи в пленарната зала председателят на групата Десислава Атанасова при обсъждането на критериите за избор на председател на парламента. Преди това от „Продължаваме Промяната“ поискаха на поста да се избере неконфликтна личност, която се ползва с високо обществено доверие.   

Атанасова предложи възрастта да е единственият критерий, без други субективни критерии. "Това, което трябва да направим, е да покажем най-накрая смелост, зрялост и лидерство, в противен случай всички сме ненужни", коментира тя.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев посочи, че това, което предвижда Конституцията, е най-възрастният да открие едно почетно заседание и на третия час парламентът да избере председател. "Този парламент, за съжаление, се очертава кратък, коментира той. "Моят апел е - нека да изберем човек, който ще направи този парламент продуктивен", допълни той.

Идеята прегърнаха и от БСП. Другите партии също изглеждаха съгласни. В края на пленарния ден, обаче, самият Рашидов обяви със сълзи на очи в прочувствено слово, че оттегля номинацията си.
 

"Никога в живота не съм слагал пред името си нищо и никакви звания", каза Рашидов и отбеляза, че е почетен професор във Франция и Москва, преподавател в Художествената академия. "От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма", посочи той.

"Благодаря на партия "Промяната", че направиха много голяма крачка. Това се иска - иска се да работим за българския народ и нищо повече и затова сме изпратени. И ги поздравявам и, дай Боже, така да върви този парламент", каза той.

"Аз ще съм щастлив, ако вие изберете председател на парламента. Много е важно, касае съдбата на хиляди хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма, както днес болшинството или малцинството ни изпрати тук, така ще ни отхвърли от тук. С живота, със съдбата на хората не можем да се шегуваме", заяви Рашидов.

Той се извини на лидера на "БСП за България" Корнелия Нинова "за острите влизания", които са имали през годините.

"Оттук нататък оттеглям номинацията си, оттеглям я в името на разума и ви моля, много ниско стойте при хората, защото много бързо намразват. Нека ви обичат. Аз съм много обичан човек, това означава, че съм оставил нещо добро у хората. Това говори, че тези хора винаги са били близо до мен, бил съм на тяхното ниво и никога не съм се опитвал да ги забравя, защото самият аз произхождам от тях. Същото правите и вие. И вие произхождате от тези хора, стойте близо до тях и се грижете за тях, бащински ви моля. Това е смисълът на този парламент иначе няма смисъл", заяви Вежди Рашидов.

Речта му бе посрещната със ставане на крака и аплодисменти. 

Народно събрание
Георги Димитров

Народно събрание
Георги Димитров

Десислава Атанасова се обърна към Рашидов с думите: "Изправихте цялата зала на крака и на практика вие получихте титлата достоен председател на 48-ото Народно събрание и това ни обедини".

Тя заяви, че ГЕРБ-СДС няма да издигат кандидат, водени от разбирането, че след като първата и втората политическа сила правят отстъпки, следва да се даде шанс на третите и четвъртите.

Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" посочи, че речта на Вежди Рашидов е достоен финал на дебата.

От "Възраждане" междувременно предложиха Цвета Рангелова. Но при финалното гласуване кандидатурата на Кристиан Вигенин подкрепиха 73 народни представители, "против" бяха 11 и "въздържали се" - 141. За кандидатурата на Йордан Цонев от ДПС гласуваха 102 народни представители, 67 бяха "против" и 56 - "въздържали се". Преди това депутатите приеха без промяна процедурните правила за избор на председател на 48-ото Народно събрание, единодушно с 229 гласа "за".

Народно събрание
Георги Димитров