Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма
Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма / БГНЕС, архив
Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма
89647
Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма
Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма
  • Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма
  • Депутатите отхвърлиха връщането на задължителната казарма

Парламентът отхвърли връщането на задължителната казарма. Депутатите гласуваха против законопроектите на Патриотичния фронт и независимия депутат Велизар Енчев да се върна наборната служба.

Парламентът прие промени за подмладяване на войнишкия състав

Независимият депутат Велизар Енчев предложи да се въведе задължителна военна служба за 18-годишните младежи, които не са завършили средното си образование. Депутати от парламентарната група на Патриотичния фронт пък предложиха задължителната военна служба да продължава 6 месеца за младежи, навършили 19 години.

Аргументи "за" и "против" връщането на задължителната наборна служба

От парламентарната група предлагат още в казармата да могат да влизат и жени, но на доброволен принцип.

"Не са малко страните в Европейския съюз, в които има наборна военна служба - Турция, Австрия, Норвегия, Гърция, Дания, Швейцария. Чухме аргументи, че връщането на наборната военна служба било затвор, ограничаване на правата, не било демократично. Като махнем Турция, която не можем да броим за демократична държава, не виждам какво можем да критикуваме в останалите шест държави, че те били недемократични и прилагали затвор за своите младежи. Това е несериозно като аргументи. В Латвия се обсъжда връщането на наборната военна служба. В Австрия, където има наборна военна служба и е девет месеца, се обсъжда дали тя да стане 12 месеца", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет

"Нашите аргументи бяха, че в сегашното си състояние Българската армия не е във възможност да изпълнява своите конституционни задължения. При необходимост, ако се наложи да бъдат мобилизирани младите хора, те ще бъдат без необходимата подготовка. Това на практика означава да ги хвърлиш като пушечно месо и да ги жертваш без да има никакъв ефект от това, че си ги облякъл в униформи и си ги изпратил на фронта. Затова предложихме възстановяване на наборната военна служба за всички навършили пълнолетие младежи от шест месеца и доброволна военна служа", поясни още Каракачанов.