/ БГНЕС
Гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата на Учредителното събрание
С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция
101325
С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция
  • С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева постави началото на тържественото заседание във Велико Търново със звънеца, с който е било открито Учредителното събрание преди 140 години.

БГНЕС

Сградата, построена през 1872 г. от Колю Фичето, днес е изпълнена с депутатите на 44-то Народно събрание. На дървените пейки в залата са седнали 211 депутати от всички парламентарни групи - ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля - българските родолюбци". Народните представители бяха посрещнати по традиция с хляб и сол и китка здравец. Те се регистрираха чрез полагане на подписи в присъствени книги, поради липса в сградата на електронна система за регистрация. Кворумът беше установен чрез преброяване на присъстващите от секретарите на Народното събрание. Гласуването ще бъде с вдигане на ръка.
 
Oтбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция

Гости на тържественото заседание са президентът Румен Радев, министри, представители на съдебната власт, главният прокурор Сотир Цацаров, предишни председатели на парламента, евродепутати, представители на различните вероизповедания в страната и др.

Търновска конституция
БГНЕС

Деца от вокална група "Пеещи камбанки" изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Гвардейци внесоха тържествено в залата оригинала на Търновската конституция, която е приета на днешния ден преди 140 години.

Народните представители от 44-то Народно събрание апелираха за единност и дълг към традициите

Народното събрание прие единодушно със 211 гласа "за" Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това стана на тържественото заседание на парламента в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново.

Цвета Караянчева Търновска конституция
БГНЕС

Със сигурност допускаме грешки, трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на тържественото заседание на парламента във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица на България

"140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която отбелязваме днес, е символ на свобода и желание за независимост". Това написа днес във профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов. Той не присъства на тържественото заседание във Велико Търново заради срещата си с грузинския си колега Мамука Бахтадзе в София.
 


"Днес с чувство на национална гордост си спомняме, че българският народ се справя успешно с предизвикателството да изгради собствени държавни институции и да приеме своя Конституция, полагайки стабилните основи на политическия и правов ред след Освобождението. Първият основен закон е от огромно значение за развитието на страната ни, заради което се отнасяме с дълбоко уважение и почит към историческото дело. Учредителното събрание постига баланс между сблъсъка на идеи и политики и стремежа за единение по националните каузи. Това ключово разбиране за работата в интерес на обществото е еднакво валидно и необходимо днес, така че националният ни девиз "Съединението прави силата" да пренесе силното си послание и за бъдещите поколения", пише българският премиер.
БТА