/ ThinkStock/Getty Images
От БСП и ВМРО се въздържаха от коментар, като посочиха, че вече са направили дарения
Народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание ще даряват 1/3 от своите месечни възнаграждения за различни дейности в своите избирателни райони. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Дарените средства ще отговарят на нуждите на различните населени места в страната и ще бъдат насочени както за ограничаване на разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата.

Над 2 милиона дари Пеевски за борбата с коронавируса

Пресцентърът на ПП ГЕРБ ще информира обществеността за даренията, които народните представители от партията правят.

От ГЕРБ призовават народните представители и от останалите парламентарно представени партии да последват примера им и също да се включат в кампанията по даряване на средства за борба с вируса.

Общинските съветници от ГЕРБ дариха на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” 175 теста за изследване на коронавирус (СНИМКИ)

"Ние вярваме, че в такива тежки моменти народните избраници трябва да дадат личен пример и да загърбят своите политически предпочитания и конфликти.
Само ако сме единни можем да изпратим силен сигнал към българските граждани за нуждата от солидарност и отговорност в тези дни на изпитание. Редица лечебни заведения, хора в затруднено положение и граждани, борещи се на първа линия срещу заразата, днес имат нужда от нашата помощ. Последвайте нашия пример и нека да докажем, че заслужаваме доверието на хората", призовават депутатите на ГЕРБ, цитирани в съобщението.

Районните кметове на ГЕРБ/СДС в София даряват 20 хил. лв. за борба с коронавируса

В рамките на седмица ПП ГЕРБ е дарила 200 000 лв. за борба с COVID-19, се посочва в съобщението. 100 000 лв. от тях са били събрани от месечните възнаграждения на депутатите и са били преведени на специално разкритата от Министерството на здравеопазването дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация. Отново на тази сметка, по разпореждане на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, са били преведени още 100 000 лв. от държавната субсидия на партията.

Лични дарения непрекъснато правят и общинските съветници от партията, както и структурите на ГЕРБ във всички точки на страната, допълват от пресцентъра на партията.

Преди председателския съвет, който се провежда в момента в Народното събрание, Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че воеводите вече са дарили половината от заплатите си.

"Ние дарихме повече от половината от заплатите си. Имаме усещане за този казус и смятаме да продължим да даряваме. Ще има реакция", посочи той.

На въпрос защо само на депутатите се вдигат заплатите, докато на всички други се намаляват, Веселинов подчерта, че от ВМРО са предложили възнагражденията на народните представители да се актуализират един път годишно по швейцарското правило.

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че идеята за даряване на част от заплатата не е обсъждана още в парламентарната група, но припомни, че червените вече са направили дарение. Соцдепутатът е на мнение, че когато не работиш не следва да получаваш заплата

"Няма логика депутатите да не работят и да получават заплати. Трябва и парламентът да покаже солидарност с хората", коментира той на влизане в Народното събрание.