Депутатите на ГЕРБ решават за оставката на Нели Нешева
Депутатите на ГЕРБ решават за оставката на Нели Нешева / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Депутатите на ГЕРБ решават за оставката на Нели Нешева
50425
Депутатите на ГЕРБ решават за оставката на Нели Нешева
  • Депутатите на ГЕРБ решават за оставката на Нели Нешева

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е препоръчала на депутатите от управляващата партия да приемат оставката на шефа на Здравната каса Нели Нешева, съобщи преди началото на заседанието на Парламентарната група Искра Фидосова. В този час народните представители от ГЕРБ на редовно заседание ще обсъдят въпроса.

Нели Нешева подаде оставка след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев миналата седмица заради създалото се напрежение около раздадените бонуси в касата. Сумата, която самата Нешева е получила за миналата година е близо 13 000 лева.

В мотивите си за оставката, изпратени на председателя на парламента Цецка Цачева Нели Нешева посочва, че напуска по собствено желание заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

Напрежението в последно време, а не самите бонуси, посочи като причина за оставката на Нели Нешева Красимир Велчев. По думите му мотивите са много по-дълбоки. „Сами се досещате, че в една институция, където се разпределят над 3 милиарда, интересите са много силни и засягат много хора. Това че Нешева е по-остра в изказванията си и не е толкова диалогичен човек, лично ние го намираме за положително качество за председател на НЗОК”, обясни той.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира така решението в качеството си на лидер на ГЕРБ да призове депутатите от управляващата партия да поиска оставката й. „Нели Нешева работи добре, но едно действие може да опорочи всичко”, обясни премиерът Бойко Борисов по повод поисканата оставка. „Българите имат една много добра поговорка - „в кацата мед една лъжичка катран е достатъчна, за да не може да се консумира меда”, каза още премиерът.

„Ако оставката на директора на НЗОК бъде приета сега, ситуацията би била много рискова за българските пациенти”, заяви след избухването на скандала председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Според него липсата на ръководство на институцията точно сега би създала затруднения при преговорите с фармацевтичните производители във връзка с намаляването на цените на лекарствата и подсигуряването на лечение за по-голям брой здравноосигурени граждани.

През последните дни съсловни, пациентски и работодателски организации заявиха, че промени в ръководството на Касата биха довели до сътресения в системата. Редица организации обявиха, че подкрепят досегашната работа на д-р Нешева на поста. Те изтъкват, че под ръководството на Нешева касата се е стабилизирала и е заработила добре.