Депутатите избират нов управител на здравната каса
Депутатите избират нов управител на здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията по здравеопазване ще изслуша кандидатите за управител на НЗОК. Кандидатите са предложената от Коалиция за България Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев от ДПС.

На открито заседание на Комисията по здравеопазване днес в 15.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за управител на НЗОК по азбучен ред. Според правилата за избор на управител, вносителят на предложението трябва да представи кандидата в рамките на 3 минути. След това кандидатът представя допълнителни данни от биографията си и визията си за управлението на НЗОК.

Следват въпроси от страна на народните представители и съответно отговор от кандидатите. Комисията изготвя становище от изслушването и го внася за обсъждане и гласуване от Народното събрание. Двамата кандидати ще се представят пред Народното събрание, а след това и процедура на общи разисквания по кандидатурите.

Гласуването от народните представители се извършва явно чрез компютъризирана система за гласуване, като за избран се смята кандидатът, събрал гласовете на повече от половината присъстващи народни представители.