Депутатите искат изслушване на лица, имали отношение към Алексей Петров
Депутатите искат изслушване на лица, имали отношение към Алексей Петров / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Депутатите от комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще отправят официално питане към главния прокурор Борис Велчев дали могат да разпитат лица, свързани през годините с арестувания в акцията "Октопод" Алексей Петров. Това заяви след заседание на комисията ротационният й председател Иван Костов. Той уточни, че според правомощията на комисията депутатите могат да работят по дела, които вече са затворени и по тях не се води разследване.

До това се стигнало след искане на лидера на "Атака" Волен Сидеров в комисията да бъдат изслушани всички бивши вътрешни министри, шефове на контраразузнаването и министър-председатели от вербуването на Алексей Петров в контраразузнаването през есента на 1999 г. до момента.

Лидерът на "Атака" спомена имената на Атанас Атанасов, Иван Костов, вътрешните министри Емануил Йорданов, Георги Петканов и Румен Петков, доскорошният шеф на ДАНС Петко Сертов и неговият наследник на поста Цветлин Йовчев, както и бившият премиер Сергей Станишев

Иван Костов заяви, че веднага е предложил да бъде изслушан в комисията и не се е притеснявал от въпроси, но никой не го питал.

Комисията е разгледала и искане на депутата от ДПС Камен Костадинов да бъдат изслушани Петко Сертов, Цветлин Йовчев и Румен Петков заради действията на ДАНС по време на задържането на Будимир Куйович. „Този случай остава да виси. Беше ни привлечено вниманието върху някои нарушения. Искаме да видим какви са точно действията", допълни Иван Костов.