Депутатите гласуваха освобождаването на И.Ф.
Депутатите гласуваха освобождаването на И.Ф. / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите гласуваха освобождаването на И.Ф.
65660
Депутатите гласуваха освобождаването на И.Ф.
  • Депутатите гласуваха освобождаването на И.Ф.

Парламентът гласува оставката на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова. Тя се отказа от депутатския пост и от участието си в ръководството на ГЕРБ след като прокуратурата показа тефтерчето на председателя на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

В записките на Златанов на много места присъстват бележки да се обади или да чака обаждане от И.Ф., както и инструкции „Да се удари”, „Да се забави”, „Да се добавят други преписки”. Фидосова отрече да се припознава в инициалите, но напусна изпълнителната комисия на ГЕРБ и парламента.

198 депутати гласуваха, от тях 182 бяха „за”, „против” гласуваха 6, „въздържали се” - 10. ГЕРБ, ДПС и "Атака" гласуваха всички "за". От 10 се въздържаха. Имаше обяснение на отрицателен вот - Татяна Буруджиева от „Коалиция за България” призна, че е гласувала „против” с аргумента, че не може да гласува „за” освобождаването на „лицето на българския парламентаризъм”.

Депутатите гласуваха освобождаването на ИФ
netinfo

И тази тема стана повод за скандал между ГЕРБ и БСП. Този път в него участваха Кирил Добрев и Бойко Борисов.

Кирил Добрев коментира, че оставката на Искра Фидосова създава повече въпроси, отколкото отговори. „Ясно е, че И.Ф. в тефтерчето на Филип Златанова не е Ирина Флорин. Лингвистите казват, че Цветан Цветанов се съкращава Цв. Цв., а Цецка Цачева - Ц.Ц”, заяви той и попита дали Цачева ще си подаде оставката.

След реплика му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: „Има да се решат важни въпроси, вие самите многократно казвахте ГЕРБ да се върне. Искра Фидосова си е заминала, има една копче да се натисне. Работи прокуратурата по този въпрос, губите ценно време, а искате отпуска да излизате”.

Депутатите гласуваха освобождаването на ИФ
netinfo

„Аз имам тен, не съм стъпвал на морето - моят тен, бог да го прости, баща ми ми го е дал. И аз исках да съм рус, синеок, но моят тен баща ми ми го е дал. Виждам тук има такива колеги и от Самоков”, заяви още Борисов.