Депутатите гласуваха четвъртата поправка в Конституцията
Депутатите гласуваха четвъртата поправка в Конституцията / netinfo


Със 192 гласа "за", 28 "против" и шестима се въздържали се, Народното събрание прие на трето четене четвъртите промени в Конституцията.

Тя засяга съдебната власт и възможностите за финансова децентрализация на местната власт.

Измененията бяха приети с гласовете на мнозинството, ОДС и БНС. Срещу тях гласуваха ДСБ и Атака.

Акцент в изказванията на парламентарните лидери след поименното гласуване беше новият инспекторат към Висшия съдебен съвет. Според председателя на парламентарната група на левицата Михаил Миков, той не е орган за контрол и намеса, а за отчет и проверка на съдебната власт, която се е превърнала в самозадоволяваща се система.

От инспектората се страхуват тези, които искат запазване на статуквото, може би то е наш своебразен феномен, но всички отчитат сегашната неефективност на контрола, заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова.

По думите на заместник председателя на ДПС Лютфи Местан инспекторатът ще баде окото на гражданското общество вътре в съдебната власт и няма основание за съмнение, че той ще наруши баланса между властите. Според лидера на СДС Петър Стоянов инспекторатът няма постигне целите си. Той обясни, че сините са подкрепили текстовете, защото се дава възможност общинските съвети да определят местните данъци и такси.

Лидерът на ДСБ Иван Костов нарече инспекторатът съдебен омбудсман, които ще служи за политически натиск върху правосъдието. Скоро ще търсите подкрепа за нова поправка в Конституцията, предупреди от трибуната Костов.