Депутати внесоха проекта за четвъртата поправка
Депутати внесоха проекта за четвъртата поправка / netinfo

Проектът за четвърта поправка в Конституцията е внесен със 147 подписа, както изисква основният закон. Това заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, минути, след като бе внесен в деловодството на парламента проектът за четвърта поправка на Конституцията на България.

Михаил Миков посочи основните промени, които ще бъдат направени в Конституцията на България.

На първо място – това е въпросът, свързан с независимостта на съдебната власт у нас. В тази връзка се създава инспекторат към Висшия съдебен съвет, избиран от Народното събрание, чиято цел ще бъде подобряване на функциите на Висшия съдебен съвет и засилване на неговата отчетност.

Инспекторатът ще бъде задължен да дава информация както на Висшия съдебен съвет и парламента, така и на медиите във връзка с дейността на съдебната система. Друга промяна, е задължителната военна служба.

Една от основните промени в Конституцията е свързана и с децентрализацията на местната власт и нейната финансова независимост.

Промени в Конституцията ще има и по отношение на работата на Народното събрание. Миков посочи, че трябва да се подчертае независимостта на парламента, а това ще стане, като отсега нататък депутатите ще изготвят проект за свой самостоятелен бюджет. Ако се приемат промените в основния закон, ще отпадне задължението по време на пленарно заседание да присъстват поне 60 депутати. Кворум ще се изисква единствено за започване на пленарния ден и за гласуване на закони.