Депутати: Шефът на ДАНС трябва да подаде оставка
Депутати: Шефът на ДАНС трябва да подаде оставка / Нова тв

Радикалният ислям трябва да се наказва с доживотна присъда, смята депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Пред Нова телевизия той заяви, че категорично е „за" оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

„Трябва да разгледаме нещата като два процеса - навлизането в страната на хора, свързани с радикалния ислям. Това не става само през махалата в Пазарджик. Става и през нашата граница, и този момент е много по-опасен. Акцията е Пазарджик е един недобре свършен процес от страна на ДАНС", заяви той.

„Когато се борим с радикалния ислям, това не става по начина, по който го прави ДАНС. Ако действително хората около Ахмед Муса са били опасни и с потенциал да извършат терористични актове на наша територия, тогава ДАНС трябва да профилактира всички лица, свързани с въпросната група. Навлизането на радикалния ислям у нас трябва да бъде спряно с цялата сила на държавата. Това според мен е пиар акция", категоричен бе депутатът.

Зам.-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов посочи, че, заседанието на НС в четвъртък, на което депутатите изслушаха Писанчев, е било закрито за медиите, за да бъдат депутатите максимално информирани. „Но ние научихме по-малко неща от срещата, отколкото от пресконференцията и сайтовете. В крайна сметка беше много семлпо, кратко и сдържано поднесена информация, която ние предварително знаехме. Призивът на РБ господин Писанчев да си подаде оставката беше свързан с това, че всъщност от неговата уста проблемът не изглеждаше толкова сериозен", каза Иванов.

"Има три хипотези за подозренията срещу него. Едната е, че в момента тече много мащабна акция и има данни, които не трябва да се изнасят, но НС е мястото, на което тези данни да бъдат предоставени. Втората хипотеза е, че става въпрос за неуважение към институцията, а третата - непрофесионализъм", допълни той.

„Попитах колко джамии има извън юрисдикцията на Главното мюфтийство, казаха ми, че не знаят. ДАНС въобще има ли агентура в тези среди? Дълбоко се съмнявам. Създаде се в ДАНС една мегаструктура, която да е българското ФБР, а стана една голяма каша", добави Росен Петров от БДЦ и допълни, че Писанчев на изслушването в НС дори наричал джамията "черква".

„Срещу България има две външни сериозни заплахи - едната е "Ислямска държава", в чийто граници бяхме включени, а другата е евразийската заплаха, подкрепяна от режима на Путин", посочи Андреев.

Три дни след мащабната акция на МВР и ДАНС в няколко града хората в квартал „Изток" в Пазарджик са настроени агресивно към медиите. Майката на Ахмед Муса твърди, че синът й никога не е проповядвал радикален ислям и джихад и е невинен. „Моят син е невинен, но защо го задържат тогава? Нямат никакви доказателства. Идваха, взеха едни ленти, емблеми", разказа жената. „Моят син на никой не е казал „Отивай на джихад, отивай на война". Той много вярва, силна религия има", каза още тя. Ахмед Муса не се притеснявал за себе си по думите на майка му.

Източник: Novanews.bg