Депутати премахват научната степен доктор на науките?
Депутати премахват научната степен доктор на науките? / cнимка: Sofia Photo Agency
Депутати премахват научната степен доктор на науките?
24490
Депутати премахват научната степен доктор на науките?
  • Депутати премахват научната степен доктор на науките?

Реформаторският законопроект за развитието на академичния състав, срещу който скочиха редица учени, беше приет на първо четене в парламента. С него се закрива Висшата атестационна комисия, премахва се научната степен доктор на науките и се преминава към децентрализация и широка автономия на висшите училища и научните организации.

Образователният министър Сергей Игнатов увери от парламентарната трибуна, че хората,  придобили научните си степени по действащия закон, ще  запазят всички права и привилегии. Няма опасност и от промяна на заплатите им. По повод премахването на научната степен доктор на науките Игнатов заяви, че „българската практика показва, че доктор на науките се придобива средно след 55-годишна възраст". „Някъде около 60 е най-голямото струпване на желаещи да станат доктор на науките, за да могат след това да кандидатстват за професори", отбеляза той. „Единствените бълггарски особености са организационни", уточни Игнатов.

От БАН, които по-рано излязоха с декларация срещу законопроекта, са го подкрепили, но с две условия. Те настояват научната степен доктор на науките да остане, макар че, според Сергей Игнатов, са склонни на отстъпки по този въпрос. Другото им условие е длъжностите в университетите и в академията да бъдат еднакви - „асистент, доцент и професор". В законопроекта сега е записано, че академичните длъжности в БАН са „изследовател", „старши изследовател" и „главен изследовател".