Депутати правят оглед на летище Божурище заради замяната на имота
Депутати правят оглед на летище Божурище заради замяната на имота / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерство на отбраната няма отношение към летище Божурище от 2007 година, когато е извършена замяна на имота от 1045 дка земя на летището срещу 106 жилища на юридически и физически лица.

Това обяви зам.-министърът на отбраната Иван Иванов по време на изслушване на представители на министерствата на отбраната и на културата във Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летището през 2005 г., както и процедурата по обявяването му за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г.

По думите на Иванов 130 377 лв. е данъчната оценка на имота, а пазарната оценка е 13 153 918 лв.

В замяна на този имот на държавата са прехвърлени 106 апартамнта на стойност 12 млн. лв.

Според становище на министерството на културата, представено от зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, в началото на 2010 г. до Главния инспекторат на Министерството е постъпило писмо за започване на процедура за даване на временен статут на летище „Божурище".

По думите й обаче процедурата не е доведена до край, заради грешка на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който не се е произнесъл с акт и така процедурата по временен статут не е започнала.

Несвършената работа е в посока на неиздаване на административния акт, посочиха още от Министерството на културата.

Председателят на временната анкетна комисия по казуса "Божурище" Петър Мутафчиев заяви, че утре всички членове на комисията ще отидат на оглед до летището, за да се запознаят отблизо с проблема.