Депутати подкрепят граничар застрелял бракониер по невнимание
Депутати подкрепят граничар застрелял бракониер по невнимание / БГНЕС

Бургаските депутати се обявиха в подкрепа на граничен полицай Михаил Цонков, чието дело за убийството на турски рибар-бракониер по време на защита на българската морска граница, беше върнато на ниво „досъдебно производство”. Цонков беше подкрепен отново и от Инициативният комитет на бургаските медии.

Магистратите от Военно-апелативна прокуратура твърдят, че при новите следствено-процесуални действия може да бъде достигнато и до други изводи, които обвиняват Цонков. Неговият баща Пенчо Цонков, смята че върху прокуратурата има политически натиск - неговият син да бъде осъден: „Връщат им делото, накрая им казват: Даваме ви един съвет – това дело, решето го по този начин да стигне в съда.”

От всички бургаски народни представители, на срещата бяха дошли само Пенко Атанасов от БСП и Ангел Тюркеджиев от НДСВ. Въпреки това те потвърдиха, че всички депутати от втори многомандатен район стоят в подкрепа на граничен полицай Цонков, обобщи Атанасов: "В случая става въпрос за една национална кауза, която не стои под въпрос и си струва да бъде защитена. Бихме искали нашият съд, прокуратура да бъдат на висота.”

Според адвокат Апостолова от новосформираната фондация „Смели българи”, случаят с повторното връщане на делото срещу граничар Цонков, застрелял по невнимание при схватка бракониер, нападнал го с метална кука, е „правен абсурд”, при който държавата води дело против интересите на собствената държава, "против пазителите на неприкосновената българска граница". "С връщането на делото за доразследване, българският съд създава пагубна съдебна практика", коментира Апостолова.

По време на инцидента трима турски рибари бяха влезли в български териториални води за незаконен улов на калкан. По време на гонитбата те блъскаха с канджи по главите българските граничари. И тримата, участвали в преследването на бракониерите, бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Бургас”.