Депутати направиха равносметка
Депутати направиха равносметка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутати направиха равносметка за 41-вото Народно събрание
62516
Депутати направиха равносметка за 41-вото Народно събрание
  • Депутати направиха равносметка за 41-вото Народно събрание

За новия морал в политиката разсъждаваха депутатите след разпускането на парламента. От ГЕРБ бяха категорични, че са направили работата на институцията по-прозрачна, а от БСП и Синята коалиция бяха на противоположното мнение.

От думите на председателя на ПГ на ГЕРБ в 41-вото НС Красимир Велчев напомни факта, че народните представители в групата са били 117 човека. „Като ми казвате подкрепа, колко пъти от тези независими народни представители, за които казват, че ние сме ги били купили, са били в зала? Няма как да има прогрес или нещо да се развива или да има имидж в една институция, в която непрекъснато в тона преобладава злобата и клеветата", коментира Велчев.

„Високомерието, арогантността, които съпътстваха това управление, доведоха до това, че се приключи предсрочно мандатът на този парламент и правителство", заключи заместник парламентарният председател Екатерина Михайлова. Тя напомни, че и гражданите, и политиците са пред изпитание, защото ситуацията е сложна, има политическа криза и по думите й много гласове, които отричат въобще демокрацията. „В тази ситуация не става дума нито за оптимизъм, нито за песимизъм, а можеш ли да отстояваш ценности и принципи", категорична е Михайлова.

„Успяхме да дадем тон както за това Народно събрание, така и за всички следващи, изборите за държавни органи, за членове на контролни органи и регулаторни органи да става по един прозрачен и публичен начин, да има процедурни правила, които да бъдат спазени, да има предварително изслушване. Там също има какво да надграждаме", коментира Искра Фидосова. Тя призова следващите парламенти за запазят тона и практиката, която е въведена от 41-вото Народно събрание, и да надграждат правилата.

Депутати направиха равносметка
netinfo

„Тази България, за която ние мечтаехме, не се случи. Въпросът е можем ли да върнем морала, солидарността между хората", каза пък депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

Независимият депутат Георги Терзийски, който нашумя със снимката си на трибуната в празната зала в НС, призна, че не се е фотографирал в последния пленарен ден. Той сподели пред журналисти, че доста отдавна е смятал, че 41-вото НС е изчерпало своя ресурс и е вредно за страната с това мнозинство. Той обясни, че не иска да си прави снимка от последния ден, защото не мисли, че тя ще носи позитиви, а преди дни се е увековечил на трибуната в НС, защото залата е била чиста и не е „имало гербаджии".

Депутати направиха равносметка
netinfo