Депутат от ГЕРБ разкри тежка корупционна схема на Митница Свиленград
Депутат от ГЕРБ разкри тежка корупционна схема на Митница Свиленград / снимка: bTV

Съществува тежка корупционна схема на Митница Свиленград. Това заяви пред бТВ Иван Петров, депутат от ГЕРБ и член на Комисията за контрол на ДАНС. Според Петров, парите от нея отиват по високите управленски равнища на митниците, а всичко се е осъществявало пред очите на бившия им шеф Антоний Странджев.

Схемата действа така: има поставени лица, които събират парите и след това ги носят чрез посредници в управлението на митниците. Ставало въпрос за суми до 80 000 евро на месец. В този смисъл на преден план излиза въпросът каква ще е съдбата на техния главен ръководител Ваньо Танов. Според Иван Петров той до голяма степен е бил подвеждан и най-вероятно не е генераторът на случващото се.

Той допълни обаче, че може би е трябвало да се осъществи по-силен контрол, посочвайки случай с контрабандна, при който е отказано да бъде отворен контейнер, за който имало информация, че съдържа цигари.

Според Петров, това е контрабандна схема на БСП, в която обаче няма начин да се стигне до поръчителите. Петров намеси и името на бившия шеф в Свиленград Стефан Марашев, който бе отстранен в края на 2010 г. заради незаконното строителство на язовир Ивайловград.

Темата с изтеклите разговори от специални разузнавателни средства и кой трябва да поеме вината Петров коментира така: „Компетентните органи ще излязат със становище, което ще определи и степента на вина в структурите”. Петров каза още, че лица, работещи в ДАНС, са предупредили Антоний Странджев за това, че е бил подслушван.

Миналата седмица бившият заместник-директор на агенция „Митници” Антоний Странджев потвърди, че е бил подготвян арест на него и на шефа му Ваньо Танов. Целта е била да се попречи на работата им и особено след въвеждането на Наредба номер 3, свързана с акцизните стоки. По думите на Странджев висш представител на ГЕРБ е взел подкуп от 4 млн. лева, за да им попречи. Това станало ясно по време на разговор между Странджев и бившия вътрешен министър Румен Петков. Той каза още, че замесеното лице се намира в България, като не изключи варианта да е министър. Възможно е това да е и някои от МВР, допълни екс директорът.