Депутат на ГЕРБ ще напусне парламента, ако се докаже, че е в конфликт на интереси
Депутат на ГЕРБ ще напусне парламента, ако се докаже, че е в конфликт на интереси / снимка: БГНЕС, архив
Депутат на ГЕРБ ще напусне парламента, ако се докаже, че е в конфликт на интереси
59200
Депутат на ГЕРБ ще напусне парламента, ако се докаже, че е в конфликт на интереси
  • Депутат на ГЕРБ ще напусне парламента, ако се докаже, че е в конфликт на интереси

Депутатът от ГЕРБ Вяра Петрова депозира оставката си като народен представител и като общински координатор на управляващата партия в Карнобат. Тя обаче направи това само пред Изпълнителната комисията на партията, но не и в деловодството на парламента.

Депутатът обещава, че ще направи и това, ако Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира нарушения.

Името на Петрова нашумя след сигнал на БСП в комисията, която разследва корупцията по високите етажи на властта.

Според сигнала Центърът за професионално обучение към сдружение "Насърчаване на заетостта" в област Бургас е собственост на майката на Петрова - Нели Симова, и е усвоил 700 000 лева по европейски проекти.

По време на изслушването в комисията, разследваща корупцията по високите етажи на властта, самата Петрова отрече това, че е член на социалната парламентарна комисия, да има влияние върху определянето на условията за кандидатстване по европейските програми. Тя напомни, че те се управляват от Министерството на труда и социалната политика.

Областният координатор на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев обясни, че поводът за оставката е изслушването в комисията "Янев". "В изслушването стана ясно, че майката на Вяра Петрова е участвала в НПО, което по един или друг начин е участвало по социални програми".

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев допълни, че премиерът Бойко Борисов бил категоричен, че единственият правилен изход на този етап е тя да си депозира оставката. Реакцията на Петрова не закъсняла и тя написала саморъчно оставката си.

"Тя декларира в своята саморъчно написана оставка, че след като се произнесе комисията в парламента, при вина от нейна страна, ще депозира оставката си като народен представител. Това действие показва новия морал в политиката, за който ние чест говорим. Сами можете да си отговорите на въпроса дали 20 години това е правено и дали някой от партиите, които са управлявали в България, са постъпвали по този начин", каза още Велчев.

Очаква се до две седмици комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да излезе с решение.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши, след като види резултатите от проверката.