Денят на София мина без Борисов
Денят на София мина без Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Официалните и тържествени прояви по повод Деня на София – 17 септември, преминаха без столичния кмет Бойко Борисов. Той отсъства, защото не успя да се прибере от официално посещение в Израел, тъй като по технически причини самолетът, с който трябваше да се върне, не излетя навреме. Водосветът за празника отслужи Знеполският епископ Йоан. Ритуалът и церемонията по вдигане на знамето на София на пл. „Александър Невски" уважиха президентът, парламентарният председател, началникът на Генералния щаб на Българската армия, депутати, общински съветници, районни кметове, представители на чуждите мисии в страната.

По време на тържествената общинска сесия заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова обясни липсата на кмета Борисов.

Кметът Борисов не успя да излети от Израел на време, но пък изпрати своя поздрав към всички нас:

„Столичани очакват от нас в ежедневната си работа да не се подвеждаме по политика, а да работим за развитието на София. Очевидно е, че въпреки всичко София е най-предпочитаният град както за живеене, така и за работа”, се казва в съобщението на кмета на София Бойко Борисов, прочетено от Йорданка Фандъкова.

Председателят на общинския съвет Андрей Иванов поздрави столичани с празника, наблегна на развитието на града и подчерта проблемите му.

„Трафикът, презастрояването на София, но аз съм убеден, че с това мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет ако тези проблеми не бъдат решени, те може би няма да намерят своето решение. Въобще проблемите срещу радостите в един съвременен град и ние сме съдиите в този мач. Знаете, че засега свирим срещу заменките, срещу корупцията, каза още Иванов.

По време на сесията бяха дадени наградите „Почетен гражданин на София" на белгийския меценат Юго Вутен за приноса му в културното развитие на столицата, а „Почетен знак на София" беше връчен на семейството на починалият общински съветник от БСП Евтим Евтимов. След сесията на пл. „Александър Невски" беше отслужен водосвет от Знеполския епископ Йоан.